Mechanische doping - FLIR Warmtebeeldcamera ziet motortje in fietsframe
In de wielerwedstrijd Coppi e Bartali en de Toscaanse klassieker Strade Bianche zouden zeven fietsen geweest zijn die gebruikmaakten van een motortje. De Italiaanse krant Corriere della Sera en de Franse tv-zender Stade 2 merkten de fraude tijdens de wedstrijden op met behulp van een warmtedetector.
Op de beelden van de camera zou te zien zijn dat vijf fietsen motortjes in de zadelbuis bevatten - bij twee zaten de motortjes in de achternaaf en de cassette. Uit onderzoek blijkt dat in sommige gevallen de fietsen waren uitgerust met motortjes die zo op de markt verkrijgbaar zijn, terwijl andere fietsen waren uitgerust met motortjes die minder hitte uitstraalden en daardoor moeilijker te detecteren waren. Experts laten tegenover Corriere della Sera en Stade 2 weten dat in alle zeven gevallen de hitte alleen gecreëerd kan worden door een motortje.
Zondagavond verschijnt in de Corriere della Sera een uitgebreid artikel over de mechanische doping en licht Stade 2 de vondst van de fraude toe op tv.
Röntgensoftware
Een paar maanden geleden dook al een geval van mechanische doping op. Tijdens een inspectie van de fiets van de Belgische belofte Femke Van den Driessche werd met behulp van röntgensoftware op een tablet aangetoond dat er iets massiefs in het frame van een reservefiets zat verstopt. De conclusie: er zat een motor in de fiets.
Dat er in de wielersport sprake is van mechanische doping, wordt al langer vermoed. Zo werd Fabian Cancellara ervan beschuldigd dat hij met hulp van een motortje de ronde van Vlaanderen zou hebben gewonnen. Elk bewijs ontbrak, Cancellara ontkende in alle toonaarden. De Italiaan Danilo Di Luca, levenslang geschorst wegens doping, vertelde in 2014 dat er renners zijn die met een motortje fietsen. Beelden van een doordraaiend achterwiel na een valpartij bij de Canadees Ryder Hesjedal voedden die geruchten.
Bron: MSN.com